Vorbesc despre asta doar profesioniștii din stomatologie, iar în dezbatere s-au alăturat și consumatorii: să folosesti o pasta de dinti cu fluor sau fara fluor? Aceasta este o întrebare la care consumatorii nu pot raspunde , așa că intreaba medicul stomatolog sau  igienistului dentar. Chiar si in stomatologie parerile sunt impartite. În acest articol, mai mulți experți din stomatologie vorbesc despre utilizarea fluorului. Unii sunt de parere ca trebuie utilizate pastele cu fluor altii cauta metode alternative.  Puteți citi argumentele lor mai jos. De asemenea, împărtășim câteva cercetări pentru mai multe informații.

Diferite tipuri de fluor

În forma sa pură, fluorura este un gaz: fluor. Prin urmare, este întotdeauna legat de o altă substanță înainte de utilizare. Aceasta poate fi o sare precum sodiu (fluorura de sodiu) sau un metal precum staniul (fluorura de staniu). Cel mai comun tip de fluor este fluorura de sodiu. Majoritatea pastelor de dinți fluorurate conțin acest tip de fluor. Pe lângă utilizarea sa în stomatologie, fluorul este folosit și în industrie. Este utilă pentru gravarea sticlei și ca ingredient în pesticide, printre altele. Pe lângă tipurile menționate mai sus, există și fluorura de calciu. Acesta este cel mai sigur tip de fluor. Este un compus între sare de calciu și fluor. Lucrul remarcabil la acest compus este că este greu solubil în apă. Acest lucru îl face dificil de procesat și mult mai puțin toxic decât alte tipuri de fluor.

Rolul fluorului

Periajul cu fluor întărește smalțul dinților. Acest lucru a fost cercetat și dovedit de multe ori. Se acumulează în smalț și îl protejează împotriva bacteriilor precum Streptococcus mutans, despre care știm că cauzează carii. Cor van Loveren, profesor de stomatologie preventivă la Centrul Academic de Stomatologie din Amsterdam, explică. „Este foarte clar că fluorul este o protecție uriașă împotriva cariilor. Înainte ca fluorul să fie folosit în Țările de Jos, copiii aveau în medie optsprezece carii până la vârsta de cinci ani; acum maxim trei.” Van Loveren explică în continuare în articol că calciul mineral este o parte importantă a dintelui. „Calciul poate fi dizolvat de acizi, care se formează în gură din zaharuri. Acest lucru provoacă carii. În prezența fluorului, calciul se nu se dizolvă asa rapid”, a spus Van Loveren.

Este fluorul nesănătos?

Deci, fluorul poate ajuta la prevenirea cariilor, dar este periculos? Asta depinde, ca și în cazul multor substanțe, de doză ingerata: . ” Dacă ingerați mult prea mult fluor deodată, acesta poate începe să se lege de calciul din sânge. De exemplu, dacă un copil mic mănâncă toată pasta de dinți a părinților săi deodată, acest lucru poate duce la o lipsă temporară de calciu, ceea ce poate fi periculos. Este necesară apoi internarea temporară în spital pentru a verifica cantitatea de calciu din sânge și, dacă este necesar, completarea intravenoasa,  prin perfuzie.”

Autoritatea europeană pentru siguranța alimentară stabilește cantitatea maximă zilnică sigură de aport de fluor pentru adulți la 7 miligrame pe zi. Potrivit unei cercetări americane, adulții ingeră aproximativ 0,1 miligrame de fluor pe zi prin pasta de dinți. Pastele de dinți americane pentru adulți conțin cantități similare de fluor ca și pastele de dinți europene.

Opoziţie

Cu toate acestea, există și studii care sunt sceptice cu privire la eficacitatea utilizării fluorului. Un studiu de la Universitatea Saarland din Germania arată că legarea fluorului de smalț prin periaj cu pastă de dinți fluorurată este limitată la o grosime de doar șase nanometri. Cercetătorii se îndoiesc dacă astfel de straturi extrem de subțiri de fluorapatită sunt capabile să prevină apariția cariilor.

Ce spun experții

Ronald Muts, un dentist olandez cu peste 30 de ani de experiență în stomatologie biologică, preferă să se concentreze pe menținerea unei bune igieni orale, fără substanțe chimice. „După părerea mea, aceasta este cea mai bună metodă de a preveni apariția cariilor, și nu utilizarea fluorului”, explică el în podcastul olandez Oersterk. „Niciun medic nu folosește atât de multe materiale și substanțe non-organice ca un dentist. Ajungi prin a te întreba dacă toate aceste substante sunt sănătoase pentru corpul tău sau nu. Fluorul este un exemplu în acest sens, în opinia mea. Fluorul este amestecat cu saliva și este adesea înghițit de copii. Când vine în contact cu acidul din stomac, fluorul devine apoi acid clorhidric sau o substanță agresivă care poate duce la vărsături.”

Muts sfătuiește pacientii să se concentreze în special pe alimentație, deoarece joacă un rol foarte important pentru starea cavitatii bucale. „Este important sa consumați cat mai putini carbohidrati și zaharuri. Bacteriile care provoacă carii se hrănesc cu zaharuri. Dacă există momente limitate în timpul zilei în care mănânci, este mai puțin probabil să se formeze carii. Vitaminele și mineralele contribuie, de asemenea, la o bună sănătate orală. De exemplu, vitamina D ajută la prevenirea cariilor, la fel ca și calciul și magneziul. Luarea unui supliment alimentar pentru sanatatea dintilor special poate fi o soluție”, spune Muts.

De asemenea, igienistul dentar și nutriționistul Tessa Hagen împărtășește această părere. „După absolvire nu m-am gândit niciodată că voi recomanda pastă de dinți fără fluor, dar cu produsele de la blue®️m am descoperit că este posibil ca mulți pacienți să rămână fără carii chiar și  daca nu folosesc o pasta de dinti fără fluor. Fluorul este necesar atunci când a avut loc demineralizarea. blue®️m folosește o combinație de ingrediente care lucrează împreună pentru a reduce placa și bacteriile, ceea ce, la rândul său, reduce extracția de minerale de la suprafața dintelui. Fiecare pacient este un individ, dar în multe cazuri periajul fără fluor este posibil.”

Igienistul oral Lieneke Steverink-Jorna are unele rezerve în această privință. Ea spune că periajul fără fluor este benefic doar pentru persoanele care nu sunt sau sunt mai puțin sensibile la carii. „Unii oameni aleg în mod conștient să folosească pasta de dinți fără fluor. Este în regulă, mai ales dacă nu ai niciodată carii. Din păcate, mulți oameni nu sunt atât de norocoși. Desigur, atunci este foarte important să vă verifice dieta și tehnica de periaj de către igienistul dentar. Fluorul este un ajutor enorm în prevenirea dezvoltării cariilor. Dacă toate eforturile tale nu au dus la nimic, fluorul este un lucru sigur de acceptat”, spune Steverink-Jorna.

Dr. Steven Lin, dentist australian, a scris un articol, publicat în 2015, despre avantajele și dezavantajele utilizării fluorului. Apa in Australia era  fluorizată în anii ’60 și ’70,  si cariile dentare încă apar în proporții aproape epidemice în Australia. De ce?

Chiar și cu aplicarea fluorizării apei în Australia de peste o jumătate de secol, cariile dentare sunt încă considerate de Asociația Stomatologică Australiană drept una dintre cele mai răspândite boli ale țării. Problema este că fluorul nu reușește să abordeze motivul principal pentru care apar cariile dentare: dieta noastră.

Cariile dentare există doar în forma sa contemporană de aproximativ 200 de ani. Înainte de aceasta, înregistrările arheologice arată că oamenii au trăit mii de ani fără prezența semnificativă a vreunei boli dentare. În regnul animal, cariile dentare sunt la fel de rare. Realitatea neliniștitoare este că cariile dentare sunt o boală a civilizației umane și, deși fluorul are aplicații în tratament, nu este nicidecum un glonț de argint.

În centrul problemei se află modificările bacteriene din gură care apar din cauza consumului de carbohidrați simpli. Acest lucru are ca rezultat proliferarea anumitor microbi ai căror metaboliți provoacă distrugerea suprafeței dintelui.

Se știe că fluorul are anumite acțiuni antibacteriene în gură care par să inhibe unele bacterii. Cu toate acestea, avem cel puțin 500-700 de specii de bacterii în gură, nu este clar cum afectează întregul ecosistem. Fluorul nu este un remediu pentru carii.

Concluzie

Exist mai multe tipuri de fluor, asa cum si fiecare organism este diferit. Nu ar trebui să ne fie frică de fluorul din pastele de dinți. Cu toate acestea, există diferențe între tipurile de fluor. Fluorura de calciu este cea mai sigură opțiune. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a scris despre aceasta în The EFSA Journal (2008): „În general, fluorura de calciu, fiind mult mai puțin solubilă și mai puțin biodisponibilă decât alte forme solubile de fluor, poate fi considerată mai puțin toxică.”

Dacă alegeți să nu utilizați fluor, asigurați-vă că aveți o igienă orală foarte bună și o dietă sănătoasă. De asemenea, este important să folosiți produse de îngrijire orală cu suficiente ingrediente active, cum ar fi oxigenul activ, lactoferina și xilitolul. Bacteriile care cauzează carii nu pot supraviețui într-un mediu bogat în oxigen. Prin urmare, periajul sau clătirea cu oxigen activ este eficienta împotriva cariilor. Un alt efect al fluorului este repararea cariilor superficiale. Xilitolul are un efect remineralizant asupra cavităților incipiente. Stimulează fluxul de salivă și creează un strat protector pe dinti. Acest lucru face mai dificilă formarea plăcii noi și vă menține gura curată.