Authors: R. Niveda(1) and Gurumoorthy Kaarthikeyan(1)*
(1) Department of Periodontics, Saveetha Dental College and Hospital, Saveetha Institute of Medical and Technical Sciences, Saveetha University, Chennai, Tamil Nadu, India.

Abstract:

Scopul studiului actual este de a compara efectul gelului oral cu eliberare de oxigen și al gelului de clorhexidină în tratamentul parodontitei, iar obiectivul a fost de a evalua și compara modificările parametrilor clinici, cum ar fi adâncimea pungii de sondare, sângerare la sondare, niveluri clinice de atașare. între gelul oral cu eliberare de oxigen și gelul de clorhexidină.

Studiul pilot actual care compară gelul care eliberează oxigen cu gelul de clorhexidină este un studiu clinic randomizat. Toți pacienții incluși în studiu au fost pacienți cu parodontită moderată până la severă, fără afecțiuni sistemice, fara vreo medicație, pacienți sănătoși nefumători. Toți pacienții au primit detartraj supra și sub gingival. Pacientii aveao pungi pe molari cu adâncime de sondare mai profundă fie pe arcada maxilară, fie pe arcada mandibulară, iar medicația care urmează să fie primită de pacient a fost repartizată aleatoriu. La locul ales s-au aplicat gel cu eliberare de oxigen (gel Blue M) și gel de clorhexidină (Hexigel), pacientul a fost rechemat pentru aplicare și a fost reevaluat pentru parametrii clinici la adâncimea de sondare în grupul de gel Blue M și grupul Hexigel.

Concluzie

În limitele studiului din rezultate, se vede că există o diferență semnificativă în reducerea adâncimii de sondare a pungilor de pe molari.. Diferența medie dintre reducerea adâncimii de sondare în grupul A (Blue®M) de la momentul inițial la 6 săptămâni a fost de 2,3 și Diferența medie a reducerii adâncimii de sondare în grupul B (Hexigel) de la momentul inițial la 6 săptămâni a fost de 1,5. Grupa A a arătat un potențial mai bun în reducerea adâncimii de sondare.  Se subliniază faptul că detartrajul subgingival aprofundat și planarea rădăcinii, împreună cu terapia cu oxigen topic adjuvant, ajută la reducerea pungilor parodontale.

DESCARCA REZULTATELE