Ce este peri-implantita?

Peri-implantita este procesul inflamator distructiv ce afecteaza mucoasa si osul din jurul implanturilor dentare. Etapa premergatoare peri-implantitei, ce trebuie sa atraga atentia pacientului, se numeste mucozita si este inflamatia localizata doar la nivelul gingiei din jurul coroanei dentare ce acopera implantul. Periimplantita este cea mai frecventa cauza a esecului tratamentului prin implanturi dentare.

Bluem periimplantita

Cauzele peri-implantitei?

Una dintre cele mai importante cauze ale peri-implantitei o constituie igiena orală defectuoasă. După procedura de inserare a implantului dentar, igiena orală trebuie efectuată cu multă atenție astfel încât riscul peri-implantitei să fie redus la minimum. Tot în acest sens, se recomandă igienizarea profesionala cel putin odata la 3 luni de zile.

Alți factori de risc  peri-implantitei pot fi:

  • fumatul
  • schimbările survenite la nivelul ocluziei dentare, care suprasolicită implantul dentar;
  • boala parodontală preexistentă;
  • diabetul;
  • radioterapia, chimioterapia;
  • bruxismul nocturn;
INTRA IN MAGAZIN

Simptome

Inițial, peri-implantita in faza sa incipientă, mucozita, este asimptomatica. Primele semne pot fi identificate în urma consultului stomatologic – spre exemplu, modificările de culoare la nivelul gingiei. Ulterior apar semne specifice, precum: sângerarile gingivale (la periaj, la atingere etc.), dezvoltarea pungilor peri implantare, supurația, resorbția vizibilă a osului, mobilitatea implantului dentar, retracția gingiei, dureri.

Fiindcă afecțiunea este asimptomatică într-o primă fază, identificarea ei se face adesea în stadiu avansat, când o parte considerabilă a osului din jurul implantului s-a pierdut. De aceea, igiena riguroasă, dar și controalele regulate sunt extrem de importante în scop preventiv si pentru descoperirea peri implantitei in stadiu incipient.

Consecintele peri implantitei

Peri-implantita are ca rezultat final pierderea implantului respectiv datorita scaderii suportului osos de sustinere din jurul implantului, pana la momentul in care implantul respectiv nu mai are stabilitate din punct de vedere mecanic si se mobilizeaza .

Cum se poate preveni peri-implantita?

Gelul oral bluem®  este dezvoltat pentru a ajuta la prevenirea peri-implantitei.

Beneficiile gelului oral bluem®:

Normalizeaza și controleaza bacteriile dăunătoare din pungile peri-implantare
Accelereaza procesul de vindecare a plagilor rezultate după insertia implanturilor
Accelereaza vindecarea gingiilor sângerande

VEZI PROTOCOL IMPLANTOLOGIE

implant-dentar-bluem