Formula “Cât costa un implant dentar?” este des auzită în ultima vreme printre oamenii care au nevoie de un asemenea tratament. Pentru a înțelege din ce este compus prețului unui implant dentar este necesar să înțelegem din ce este constituit un tratament de tipul acesta.

Implantologia a cunoscut în ultima vreme o răspândire mare datorită simplificării din ce în ce mai mare a tehnici operatorii, a apariției mai multor mărci și modele de implanturi dentare. Implantul dentar este constituit din următoarele piese: implantul propriu-zis, bontul protetic, coroana dentară aplicată pe acest bont.

Implantul propriu-zis este un șurub de titan sau zirconiu care se insera printr-o procedură chirurgicală în osul maxilar sau mandibular, pe poziția de unde a fost extras dintele care lipsește. În calculul prețului trebuie ținut cont de următoarele costuri: prețul implantului efectiv, costurile anexe intervenției chirurgicale (câmpuri sterile, lichid steril de răcire, lubrifianți sterili, etc.), amortizarea echipamentelor specifice (unit dentar, fiziodispenser, piesa unghi cu reducție, freze, etc. dintre care unele au indicații specifice de exemplu nici o freză nu trebuie folosită la mai mult de un număr de implante stabilit de fabricant, deoarece tocirea acesteia determina încălzirea osului în timpul procedurii, cu consecințe negative asupra viitorului implant), regia sălii de operație, manopera chirurgului și a personalului specializat. Nu se poate calcula prețul unui implant dentar fără a se ține cont de aceste costuri conectate, de aceea costul unui implant este încă destul de ridicat fiind cuprins între 300 și 2000 Euro/implant în funcție de marca implantului folosit și de calitatea celorlalte materiale incluse.

În acest moment principalii producători de implanturi dentare, datorită studiilor științifice care documentează aceste mărci, precum si datorita volumului mare de vânzări, sunt:

  • Institutul Straumann Basel (http://www.straumann.com; http://www.iti.org)
  • Nobel Biocare (http://www.nobelbiocare.com)
  • Astra Tech Implants (http://www.astratech.com)
  • Zimmer (http://www.zimmerdental.com)

Numeroase alte firme își dispută intrarea în acest top prin inovațiile pe care încearcă să le aducă modelelor lor de implante, fiind o concurența din ce în ce mai acerbă pe o piața în continuă dezvoltare. De asemenea trebuie înțeles faptul că această dezvoltare permanentă determină necesitatea ca medicii implantologii să urmeze în permanența cursuri și seminarii privind noile tehnici si modele pentru a fi la curent cu progresul acestui domeniu extrem de alert. Din aceste motive implantul dentar nu poate fi o manoperă ieftină fără a se reduce calitatea rezultatului final, rezultat pe care oricine și-l dorește perfect.

Bontul protetic este o structură intermediară de titan care se înșurubează în capătul implantului inserat în os funcționând ca un pivot dentar clasic. Bontul dentar are mai multe forme și angulații în funcție de situația clinica, prețul acestuia fiind diferit în funcție de caracteristici (intre 50 si 300 Euro). Firmele din domeniu pun la dispoziția practicienilor și accesorii de protetică dentară menite spre a obține un rezultat protetic perfect care se adaugă la costul total al implantului dentar ( intre 20 si 100 Euro).

In cazul în care dorim un bont protetic de culoarea dinților naturali acesta se frezează cu ajutorul unor mașini de frezat computerizate de tip CAD/CAM care induc costuri suplimentare de pana la 100 Euro.

Pentru inserția bonturilor este necesară o nouă intervenție chirurgicală, aplicarea unor formatoare de gingie (bonturi de vindecare), urmată apoi de aplicarea bonturilor protetice, ceea ce induce din nou costuri suplimentare.

Unele implante de titan și majoritatea implantelor de zirconiu conțin bontul sudat de șurubul care se inseră în os (fiind denumite „one stage surgical”), însă nu întotdeauna situația clinica ne permite utilizarea acestui tip de implant.

Coroanele dentare pe implant se pot realiza din numeroase materiale, fiind în general ceva mai scumpe față de cele realizate pe bonturi dentare normale, deoarece laboratorul dentar care le realizează necesită investiții speciale pentru a putea realiza acest tip de lucrări. Putem clasifica coroanele in:

  • Metalo ceramice (porțelan) pe suport de aliaj de baza (Cr NI sau Cr Co) ce pot costa între 120 – 350 Euro
  • Metalo ceramice pe suport de aliaj nobil (Au Pt) ( înalt biocompatibile) intre 300 – 550 Euro
  • Metalo ceramice pe suport de titan (înalt biocompatibile) intre 300 – 550 Euro
  • Ceramice pe suport de zirconiu (înalt biocompatibile si foarte estetice) intre 300 si 1200 Euro

Alegerea modelului de coroana trebuie realizată împreuna cu medicul dumneavoastră, care vă poate recomanda soluția optimă în cazul dumneavoastră.

In lumina celor scrise mai sus un implant dentar poate avea ca preț următoarea formula: Implant (300€ – 2000€) + Bont (50€ – 300€) + Coroana(120€ – 1200€) = de la 470€ la 3500€

În afară de implant, bont și coroană în cazul în care nu există suficient suport osos pentru a se putea insera implantul în condiții sigure, se pot realiza intervenții de augmentare osoasa ( sinus lift, osteo distracție, grefa osoasa, etc) care induc costuri suplimentare datorita materialelor ( os artificial sau liofilizat, membrane de colagen ) și manoperelor chirurgicale implicate.

De exemplu, în acest moment prețul mediu al unui sinus lift cu tot cu materiale este de 1200 € per hemi arcada, cost care se adaugă la implanturile efective. In general, ideal este ca fiecare dinte lipsă să fie înlocuit de un implant, dar există posibilitatea să se insere mai puține implanturi peste care să se realizeze punți dentare sau chiar mai multe implanturi care înlocuiesc dinți mai voluminoși.

Exista autori care susțin că fiecare rădăcina dentară naturală trebuie înlocuită cu un implant ( exemplu un molar cu trei rădăcini să fie înlocuit de două implanturi, nu doar de unul).

Medicul dumneavoastră va hotărî numărul implanturilor necesare în cazul dumneavoastră.

Dr. Vlad Naicu

Conducator Catedra de Estetica Dentara UMF „Carol Davila” Bucuresti